Як визначити знос зчеплення

Зчеплення – одна з найбільш “навантажених” систем автомобіля, і тому настає час, коли починають виникати проблеми з перемиканням передач. На думку багатьох автомобілістів з великим стажем, не варто відкладати їх рішення надовго. Ознаками зчеплення, що пробуксовує, може бути характерний запах фрикційних накладок. Ви можете помітити, що ваш автомобіль незвично повільно розганяється, а на підйомі зчеплення перемикається важко. Педаль зчеплення може значно скоротити свій хід або повністю втратити його.

Проблеми роботи зчеплення можуть бути викликані забрудненням мастилом або значним зносом фрикційних накладок, а також тертям диска і крутня. Замаслені накладки ви можете самостійно промити бензином, а фрикційні накладки доведеться ремонтувати в автосервісі. Перегрів зчеплення може стати причиною послаблення пружин. Наступна серйозна несправність зчеплення – його неповне включення. При перемиканні передач ви можете відчути, що зчеплення ” веде”. При цьому вільний хід ручки перемикання швидкостей і педалі зчеплення стане значно коротший за нормальний. Іншими причинами несправності може стати повітря, що потрапило в систему гідропроводу або витік робочої рідини.

Про знос зчеплення ви можете дізнатися, оглянувши диск. Якщо він покороблений і перекошений, виправіть або замініть його. Як відомо, на усіх справних автомобілях зчеплення включається плавно. Поява ривків і ударів в трансмісії при рушанні з місця може свідчити про замаслення або знос фрикційних накладок або втрату пружності пластинчатих пружин. Можливо, що на поверхні крутня або нажимного диска утворилися механічні ушкодження – задирки. Якщо це так, то ваш автомобіль вимагає термінового ремонту. При виникненні шумів у зчепленні вам треба оглянути нажимний з підшипник зчеплення, оскільки він може бути зруйнований.

чи можуть шуміти пружини на диску зчеплення

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *