Як зробити розвал-сходження коліс?



Рух автомобіля по прямій залежить не лише від умілого управління, але і від правильно відрегульованого розвалу-сходження передніх коліс. Зробити його можна як на СТО, так і у себе в гаражі. Для цього є декілька способів, але один з них, з використанням лазерних указок, майже повністю ідентичний методу регулювання на стенді.

Робимо розвал сходження коліс самі

Встановіть транспортний засіб на рівну і горизонтальну підлогу в гаражі. Приготуйте декілька приладів. По-перше, екран з випромінювачем. Прикріпіть його на стіні гаража або на підлозі на підставці. У першому випадку передбачте регулювання положення лазерної указки. Закріпіть її на гнучкому утримувачі. Екран виготовте з фанери, висота 350 мм, ширина 400 мм. Зробіть на ньому розмітку: вертикальну лінію проведіть строго по центру, горизонтальну – відступивши знизу 120 мм. На їх перетині встановіть лазерну указку. Місце для її виготовте з відрізку відповідної порожнистої трубки (для указки), закріпіть її на металевій пластині 100х100 мм, а потім на екрані. Закріпіть екран на телескопічній тринозі, тобто вставте трубу, яка тримає його у більшу по діаметру. На ній передбачте гвинт, який використовуватиметься як утримувач. Відстань від правого і лівого екрану до відбивачів може бути різною, цей факт враховуйте при подальших обчисленнях. Чим вона більша, тим вимірювані величини на екрані будуть більші, а значить і точніші. Для живлення указки використайте батареї для кишенькового ліхтаря на 4,5 В.

Встановіть на колесо друге пристосування – дзеркало, яке служитиме відбивачем променя указки на екран. Виготовте болти кріплення із стандартних колісних, збільшивши їх шпильками.

Третє пристосування – центруючі екрани. Майданчик для регулювання розвалу-сходження повинен розподіляти навантаження рівномірно на усі колеса. Для легшого повороту передніх коліс використайте дві металеві пластини, між якими покладіть шар мастила. Їх встановите під колеса. Встановіть екрани на будь-якій відстані від опорних майданчиків. Поверхня кожного екрану має бути паралельна подовжньо-вертикальній площині машини, тобто дотримуйтеся горизонталі. Інакше у вимірах кутів з’являться помилки. Якщо екран знаходиться на стіні, то нанесіть на нього поля допустимих відхилень променя, це дасть можливість легко в подальшому зорієнтуватися, не роблячи повторних вимірів.

Розвал – сходження

Поставте центруючі екрани на місце опорних майданчиків. Включіть випромінювачі-указки відрегулюйте промені так, щоб кожен з них точно проходив через отвори в них і падав на протилежний екран. Після цього приберіть їх.

Встановіть автомобіль передніми колесами на опорні майданчики і закріпіть відбивачі, міняючи по черзі штатні болти на спеціальні. Виміряйте відстань від центрів екрану до поверхонь дзеркал відбивачів. Підніміть одне з передніх коліс і включіть випромінювач.

Прокручуйте колесо: відбитий промінь на екрані описує коло. Встановіть промінь у верхній точці кола. Відрегулюйте відбивач так, щоб промінь попадав тільки в одну точку. Тим самим поверхня дзеркала стане паралельною площині обертання коліс.

Опустіть колесо з правильно відрегульованим відбивачем і зробіть те ж з іншим. Протисніть підвіску. Для цього натисніть кілька разів на передню частину машини, прокатайте її трохи вперед-назад і знову встановите на опорні майданчики. Виміряйте кут розвалу, для цього поверніть рульове колесо так, щоб промінь потрапив на вертикальну середню лінію або біля. Кут розвалу коліс дорівнює відхиленню променя від цієї лінії. Він вважається негативним, коли промінь відбився вище за горизонтальну середню лінію, і позитивним, якщо нижче. Величину кута вичислите по формулі sin = а/2L, де а – відхилення променя, L – відстань від екрану до відбивача, 2 – коефіцієнт. Для класики ВАЗ його межі при L=1 м рівні 0°5′±20′, це відповідає відхиленню на екрані – а = 2-0,00145-1000 = 2,9(±11,6) мм. Регулювання проведіть, підкладаючи шайби під болт на передній балці.

Встановіть для контролю сходження колеса так, щоб на одному з екранів промінь потрапляв на вертикальну середню лінію. В цей же час на другому екрані виміряйте відхилення від неї. Вичисліть по формулі: b = 2CXLD, де L – відстань від відбивача до екрану, Сх – сходження, D – діаметр диска колеса(ВАЗ – 360 мм), 2 – коефіцієнт. Сходження регулюйте зміною довжини рульової тяги, намагайтеся зберігати їх зразкову рівність.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: розвал сходження своими руками ваз 2101, розвал сходження своими руками ваз 2108 видео

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *