Як малювати графіті для початківців? Як навчитися красиво малювати графіті?



Під час прогулянки містом можна виявити на огорожах, стінах будинків, в переходах яскраві і, на перший погляд, не зовсім зрозумілі малюнки. Але якщо придивитися, то зображення стає зрозумілішим, в нім починає упізнаватися почерк художника і сам сюжет. Графіті починають подобатися все більше, коли ви краще до нього придивляєтеся. Можливо, після того вам і самим захочеться дізнатися, як малювати графіті і ви полюбите цей вид мистецтва. У цій статті ми розповімо все про графіті: їх відмінності від інших видів образотворчого мистецтва і дамо декілька порад майстрам-початківцям. У перекладі з італійської слово графіті (“graffiti”) перекладається як “подряпати”. Це один з нових напрямів візуального мистецтва, яке зазвичай приваблює молодь і тінейджерів. Спочатку цей вид мистецтва вважався вуличним. Коли ви повністю ознайомитеся з цією статтею, то вам буде відома суть графіті і вибудете знати, як намалювати графіті для початківців. Графіті, як мистецтво, зародилося в сімдесятих в місті Нью-Йорк, а першим популярним райтером стала людина з прізвиськом “Taki 183”.

Райтер (writer) – художник, який малює в стилі графіті. Про Taki 183 відомо, що саме він став першою людиною, яка написала на стіні маркером своє прізвисько, до якого додав номер кварталу, в якому він живе. Після нього графіті і прибрало таку форму, яка нам відома зараз : незрозумілі знаки, які переплітаються з підписом райтера. Російськомовне населення вважає за краще вживати замість слова “прізвисько” слово “кличка”, на яке жоден райтер не ображається. Графіті вважається твіром, який зображений в під’їзді або ж на міській стіні, тому, якщо ви вважаєте, що зможете освоїти істинне мистецтво графіті, якщо розберетеся, як малювати графіті у мережі Вконтакті, намалювати графіті олівцем на папері, на стіні у своїй кімнаті, то ви помиляєтеся. З часом підлітки, які виросли у бідних нью-йоркських кварталах, стали придумувати для себе клички, які писали нерозбірливим шрифтом. У цих же кварталах у них був величезний простір для творчості, де можна створювати графіті, скільки душа бажає. При цьому тобі ніхто і нічого не зробить. Райтери стали збиратися в цілі команди і розмальовували все, що траплялося на їх шляху: автомобілі, огорожі, сміттєві баки.

Команда з декількох райтерів називається «crew». Були сміливці, які примудрялися розмальовувати потяги, щоб оточення дізналося про них і побачило їх графіті. Таким чином, цей вид мистецтва став відомий на усій території Штатів, і графіті стало частиною стріт-арту (будь-яке вуличне мистецтво). Ставлення до графіті скрізь різне. Наприклад, у Франції зустріти графіті майже не можливо, зате на території Скандинавського півострова ним можна милуватися з вікон потягів. Офіційна назва цього мистецтва – “graffiti-art”.

В Україні цей вид мистецтва став набирати популярність з середини 90-х, тоді ж, коли і брейк-данс, який був відгомоном хіп-хопу і хіп-культури. Свої творіння райтери України демонстрували на великих хіп-хоп фестивалях, хоча вони обмежувалися здебільшого вимальовуванням своїх кличок. Якщо ви хочете розібратися, як малювати графіті, то саме з таких дрібниць, як написання свого прізвиська, і варто починати. Додайте йому об’ємності, не обмежуйтеся однією площиною, домальовуйте пухирі, стрілки, експериментуйте з сумішшю фарб.

Щоб навчитися малювати графіті, треба на першому етапі відпрацювати дрібниці, які потім знадобляться для створення великих творів. Чим незрозумілішим буде ваш малюнок, тим цікавішим він стане тому, хто потім дивитиметься на нього. Ви, звичайно, не раз бачили у фільмах, як малювати графіті, але перед тим, як брати в руки балончик, потренуйтеся спершу на аркуші паперу і розберіться, як малювати олівцем, щоб потім не зіпсувати малюнок на вулиці. Щоб навчитися малювати графіті на папері ,треба спочатку потренуватися змальовувати готові малюнки або придумувати свої власні образи. Треба придумати свій власний “тег” і те, як ви його зображуватимете. Підготуйте декілька варіантів, а потім відпрацьовуйте кращий, поки не зможете його зображувати за лічені секунди. Тег – від англійського слова ” tag” – саме так в співтовариствах любителів графіті називають підпис, який райтер залишає під своїми роботами. Виконувати його слід однотипно маркером або балончиком білого або чорного кольору. “Taggers” – це поняття, яке застосовується до тих любителів графіті, які переважно займаються зображенням свого тега, що не дає їм можливості вступити в ряди райтеров.

Як навчитися красиво малювати графіті?

Процес, коли ви розбираєтеся, як малювати графіті олівцем на листку і відпрацьовуєте свої навички, називається скетчами (Sketch) – малюнком на папері, який зображається для подальшого перенесення на стіну. Як навчитися малювати графіті за допомогою трафарету? Досвідчені райтери в інструкціях про те, як малювати графіті для початківців, радять новачкам більше проводити експерименти з колірною палітрою, адже найпростіше різноколірне графіті стане набагато кращим, ніж складне в чорному і білому кольорі. Для створення хороших графіті вам буде потрібно не більше, ніж наявність природного таланту до малювання, і не потрібно спеціально закінчувати художній коледж.

Звичайно спочатку, коли ви вчитиметеся малювати графіті, все-таки доведеться розібратися, як робити трафарет для графіті і освоїти техніку світлотіні і поєднання яскравих фарб. Трафарети для графіті, як правило, малюються і вирізаються з жорсткого паперу. Найчастіше це обличчя знаменитостей або ж звичайні малюнки. По контуру трафарету наносять малюнок, з якого виходить чудова картинка, а застосовувати трафарет можна кілька разів. Використання трафарету – це прекрасна можливість наносити малюнок. Після того, як ви краще освоїте техніку графіті, необхідність в трафареті відпаде. Ви використовуватимете трафарет хіба що для того, щоб підкреслити чіткість ліній малюнка. У досвідчених художників графіті в арсеналі є трафарети на усі випадки життя : ламані, контури півкуль, прямі.

Де малювати графіті?

Коли ви вирушите на вулицю, щоб малювати графіті, то зіткнетеся з суворою російською дійсністю, адже, якщо ви малюєте графіті в громадських місцях, то наражаєте себе на небезпеку кримінального покарання, за яким передбачено штраф 100 000 рублів, а максимум – позбавлення волі строком до 10 років. Це стосується громадських місць, але ж навкруги є стільки пустирів, глухих вулиць і покинутих будівництв! У будь-якому місті можна знайти таке затишне містечко. Крім того, деякі будівельні фірми готові самі запросити професіоналів графіті, щоб вони прикрасили огорожу навколо будівництва своїми малюнками. Є мешканці багатоповерхових будинків, які і самі не заперечують, коли райтери наносять свої графіті в їх дворах і під’їздах. Окрім цього, при проведенні різних заходів, пов’язаних з творчістю графістів, знімаються обмеження для малюнків у громадських місцях.

Матеріали і устаткування, щоб намалювати графіті

Перед тим, як малювати графіті, придивіться до місця, де ви наноситимете малюнок. Можливо, вам знадобиться ґрунтівка стін, на яких буде зображення. Ґрунтівка потрібна для пористих стін, щоб не довелося безліч разів наносити фарбу. З-поміж додаткового устаткування може знадобитися драбина або додаткове освітлення. Випари фарби чинять негативний вплив на ваше здоров’я, тому не шкодуйте грошей на респіратор і гумові рукавички. Серед райтерів сьогодні стали особливо популярними чорні медичні рукавички, які дозволяю відчувати балончик в руці так само, як і без рукавички. Якщо ви хочете, щоб ваші графіті виглядали професійно, то придбайте маркери і вандалайзери. Вандалайзерами називають маркери з плоским кінцем або маркером-шваброю. З їх допомогою можна прописувати теги або виправляти дрібні неточності і деталі.

З набуттям досвіду ви зрозумієте, для чого потрібні трафарети, за допомогою яких можна буде наносити теги і досконаліші і красивіші малюнки. На фарбі теж не треба економити, тому що вона може або погано лягати, або змиватися при перших же опадах. Занадто дорога фарба теж не гарантує високої якості малюнка, тому що головне тут – ваша майстерність. Оптимальним буде купити два балончики з середньої цінової категорії, один дорогий, тоді ваше творіння вийде більш вдалим. Погодні умови теж мають значення. Вам навряд чи вдасться намалювати якісний малюнок у вітряну або холодну погоду: фарба вітром видуватиметься, а при низьких температурах замерзатиме, через що кеп складно натискатиметься.

Кеп – спеціальна насадка на балончик для видування фарби. Від насадки багато залежить. Це і рівномірність однотонних частин картини, і перехід від кольору до кольору, і товщина ліній, яка вимірюється в пальцях, звичайно до десяти пальців (“fat cap”). Кеп з тонкою лінією називають ” skunny”. Вартість кепів стартує від 150 рублів, і продаються вони в спеціалізованих магазинах або в Інтернет- магазинах. Кеп може бути двох видів: male – відрізняється наявністю трубки з бічним отвором внизу; female – внизу кепа є звичайний отвір, для нього необхідно купувати балон з трубкою. Частенько в роботі над графіті використовують аерограф – розпилювач, за допомогою якого можна наносити штрихи на малюнок.

Як малювати красиві графіті?

Мистецтво графіті можна поділити на декілька стилів, від яких залежить те, яким вийде кінцевий малюнок: BUBBLE STYLE – малюнок складається з ” пухирів”, товстих ліній і безлічі переплетень; WILD STYLE – малюнок складається з “дикого” нагромадження ліній, дуже складний стиль; DAIM STYLE або 3D-стиль – об’ємні зображення. Розпочинайте малюнок з нанесення ґрунту, щоб робота була простіша. Так і патьоків буде менше, і фарба вицвітати не буде. Для ґрунтівки можна використати емаль або водоемульсійну фарбу. Вона ж може бути і фоном для малюнка. Потім за допомогою скетчів нанесіть малюнок на стіну. Спершу прокресліть лінії, які будуть основним контуром малюнка, потім краще окресліть контур за допомогою ширшої насадки на балон. Коли ви знаєтеся на тому, як малювати графіті, то можете боятися працювати з широким струменем фарби, яка виходить з балончика, вважаючи, що якісні малюнки виходять лише у професійних райтерів. Але це не так, потрібно лише трохи тренування.

Для зображення малюнків-бомб зазвичай використовують чорний і сріблястий кольори. Офіційно такий метод називається “to bomb” (бомбування, “кидання”, бомбардування зображенням стіни). Бомбардування використовується у важкодоступних місцях, коли у графіста немає багато часу, щоб намалювати графіті. Таку техніку називають стилем “намалював і втік”. Ще кілька понять : Outline – окантовка; Fillins – елементи малюнка усередині. Насамперед треба двічі намалювати fillins, а потім вже окантовка outline. Товщина Fillins в 3-10 пальців малюється з кепом. Під час роботи ви можете захотіти трохи змінити малюнок, і цього не треба боятися. Швидше за все, готове графіті може стати набагато цікавіше, ніж спочатку було зображено на малюнку. Коли закінчите з fillins, то можете сміливо завершувати окантовку і доводити зображення до досконалості. Щоб колір вийшов насиченим, необхідно перефарбувати малюнок кілька разів. Вже після цього ваше творіння буде завершеним.

Як малювати графіті на стіні: фарба

Вибір хорошої фарби – важливе питання, вона має бути хорошої якості. Фарба ” Krylon” славиться негативними відгуками завдяки своїй водянистості і патьокам, які після неї залишаються. “Лада” – російська фарба фінського виробництва за ціною від 150 рублів дозволяє створювати насичені малюнки. Фарби “American Fast Spray”, ” Flexa”, “ACE Hardware” отримали широке визнання на заході. “Мотип” – популярна фарба в країнах СНД і коштує в межах 60 – 200 рублів. Досвідчені райтери вибирають балончики саме цієї фарби, у якої широка палітра і густі кольори. “Abro” – найпопулярніша фарба в Росії, вартість 30 – 100 рублів. На відміну від фарби “Мотип”, яка застосовується при виконанні складних робіт, фарбу ” Abro” використовують для “бомбінгу” і простих графіті. У ” Abro” безліч недоліків : патьоки, нестійкість до перепадів температури (схожою якістю відзначається фарба ” Fiesta”). “Montana”, ” Sparvar” поширені на заході, а в Росії вони – рідкість. “Rust-Oleum” – фарба, яка має властивість покривання кольорів. Наприклад, чорний колір покриває синій. До того ж ця фарба маю широку палітру і якісний склад. Такі ж властивості у фарби “Painter’s Touch”. Для малювання fillins одного балона фарби досить на 1-2 кв. м поверхні.

Вчимося малювати графіті: ради для початківців

Можливі помилки у роботі. Первинне завдання художника – зробити фон для малюнка. Якщо цього не зробити, то готовий малюнок виглядатиме непривабливо. Послідовність виконання робіт малювання графіти: ескіз майбутньої роботи з кольором фону; пфон малюнка; промальовування контуру; “відшліфовування” малюнка; додавання “авторських” деталей і підпису. Якщо з’явився патьок, почекайте, поки він висохне, щоб потім зафарбувати його. Рухайте рукою швидко, не зупиняючись, щоб не вийшов патьок. Кожного разу після закінчення роботи чистіть кепи: переверніть балон і тримайте натиснутим кеп, поки з нього не перестане виходити фарба. Інакше можете відразу ж викидати кеп, тому що після засихання в нім фарби він стане непридатним. Кодекс честі є і серед вуличних художників. Тому не залишайте свої теги під роботами інших і не перекривайте їх. Поважайте чужі роботи, тоді і ваші малюнки теж поважатимуть.

Рекомендації батькам

Якщо ваша дитина захопилася графіті, а цікавиться, як малювати олівцем, то не треба їй заважати в її захопленнях. Дитина може витратити на фарби, насадки і респіратор свої кишенькові гроші, але ви можете і самі купити матеріал для графіті набагато вищої якості, яка співвідноситься з вашими фінансовими можливостями. Найголовніше – не жалійте засобів на рукавички і респіратор, тому що здоров’я вашої дитини набагато важливіше. Поясніть дитині нормативні акти, щоб вона знала, де малювати графіті можна, а де не можна. Познайомтеся з його друзями, які знаходяться в одній копанні графітістів. Не хвилюйтеся, якщо ваша дитина пропадає весь день на вулиці і повертається геть замурзана. Можливо, її захоплення переросте в професію і стане стимулом вступити в художній коледж або академію. Це може стати плюсом в біографі. Спілкування в графіті-тусівці допоможе уникнути негативного впливу соціальних мереж і віртуального спілкування. Ваша дитина матиме багато друзів і буде товариською. Краще потурати захопленням дитини усіма можливими способами, а не перешкоджати їй. Графіті дасть вам можливість залишити свій слід у сучасному мистецтві.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як малювати графіті, графіті для початківців

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *