Як зробити лизуна без клею ПВА [draft]



Популярність цієї іграшки пояснюється легко: де ще зустрінеш таку дивну безформну масу, здатну прилипати до різних поверхонь, розтікатися по них, а після – знову збиратися в грудочку. Саме таким якості мав лизун – знаменитий герой з популярного мультфільму “Мисливці за приведеннями”. У дитячих магазинах часто можна зустріти лизуна, але очевидно, що за цю іграшку, виготовлену із застосуванням шкідливої хімії, доведеться заплатити гроші. Адже лизун досить простий, щоб зробити його в домашніх умовах!
Як зробити суміш, схожу за своїми характеристиками з сьогоденням лизуном? Відомо, що в “магазинну” іграшку входить тетраборат натрію, полімерний клей і набір спеціальних барвників. Забігаючи вперед, скажімо, що усьому цьому можна знайти гідні аналоги! Нам знадобиться лише відшукати будинки шампунь, борошно, крохмаль, соду, гель для миття посуду і який-небудь барвник. Деякі стверджують, що справжній лизун без клею ПВА або тетраборату натрію не вийде. Поспішаємо вас обрадувати: існує безліч рецептів, що дозволяють отримати тягучу масу з потрібними властивостями! Давайте розглянемо декілька популярних способів, як зробити лизуна без клею ПВА.

Способи зробити лизуна без клею ПВА своїми руками

Клей ПВА значно спрощує роботу по виготовленню лизуна, проте його не завжди можна знайти в кожному будинку. У таких випадках нам залишається лише підібрати схожі за властивостями компоненти і змішати їх до отримання однорідної маси.

Пластиліновий лизун

Один з найпростіших способів зробити лизуна без клею ПВА – використати пластилін і желатин. Итак, нам знадобиться узяти:

  • пластиліну (близько 100 г);
  • желатину (близько 20 г);
  • холодної води (до 100 мл).

Итак, приступимо!

  1. Поміщаємо желатин в яку-небудь металеву ємність і додаємо близько 50 мл води.
  2. Даємо желатину розчинитися і ставимо місткість на вогонь. Нагріваємо масу, не доводячи воду до кипіння, щоб желатин повністю розчинився.
  3. У іншій місткості підготуємо до роботи пластилін: подрібнюємо його за допомогою звичайного ножа, заливаємо рештою 50 мл води і теж злегка нагріваємо.
  4. Як тільки пластилін розчинився у воді, відразу ж додаємо до нього розчинений желатин.

Після залишиться лише гарненько перемішати отриману суміш до однорідної маси. Даємо іграшці остигнути і все – лизун готовий!

Лизун з шампуню без клею

Ще один рецепт, що дозволяє зробити лизуна без застосування клею ПВА, пов’язаний з використанням шампуню і гелю для миття посуду. Такі засоби є в кожному будинку, до того ж цей спосіб виготовлення іграшки не вимагає виконання небезпечних процесів, пов’язаних з нагріванням маси. Отже, такого лизуна може зробити будь-яка дитина.
Все, що нам потрібне, це узяти в рівній пропорції шампунь і гель :

  • шампунь (100-150 мл);
  • гель (100-150 мл).

Дуже важливо, щоб ці засоби не містили в собі інших компонентів, наприклад, яких-небудь гранул.

  1. Перемішуємо наші інгредієнти до отримання однорідної маси.
  2. Поміщаємо суміш в холодильник.

Почекати доведеться до наступного дня, а вже уранці з холодильника можна діставати готового лизуна!

Борошняний лизун

Черговий простий рецепт виготовлення такої іграшки припускає використання тільки натуральних речовин – ніякого клею ПВА або тетраборату натрію :

  • муки (150 г);
  • води (близько 100 мл);
  • барвника (приблизно 5 г).

Щоб зробити борошняного лизуна досить:

  1. Помістити в глибоку ємність борошно і залити її спочатку холодною, а потім гарячою водою.
  2. Щоб лизун не залишався білим, додаємо в нашу суміш будь-який природний барвник (чудово підійде барвник для пасхальних яєць або, на крайній випадок, гуаш).
  3. Ретельно перемішуємо усі інгредієнти до отримання однорідної маси, після чого готову масу охолоджуємо в холодильнику.

Через всього 2-3 години борошняний лизун готовий!

Запобіжні заходи при роботі і грі з лизуном

Зазвичай ця іграшка швидко робиться непридатною, оскільки їй властиво збирати на собі всяке сміття: волоски, шерсть, частинки пилу і т. п. Це пояснює, чому навіть борошняного лизуна не можна брати в рот. Батькам необхідно стежити за тим, щоб дитина, що грає з такою масою, не вирішила спробувати її на смак. Крім того, після будь-якої гри з лизуном дуже важливо ретельно вимити руки водою з милом.
Майже усі пропоновані нами рецепти приготування суміші для отримання хендгама включають безпечні продукти і речовини. Звичайно, найприйнятніше, якщо лизун не міститиме хімічних сполук (що знаходяться в клеї ПВА і тетрабораті натрію), але, на жаль, довговічною така іграшка точно не вийде: з часом вона або засохне, або перетворитися на занадто рідку масу. Продовжити термін життя лизуна допоможе правильне зберігання іграшки. Кращим варіантом стане пластиковий контейнер з кришкою, що щільно закривається, який буде схований в сухому і прохолодному місці. Також слід пам’ятати, що лизун швидко зробиться непридатною, якщо одного разу матиме контакт з водою, спиртом або потрапить на гарячу поверхню (наприклад, на нагріте променями сонця вікно).

Відео: як зробити лизуна без клею і тетраборату натрію

Як правильно зробити іграшку без клею ПВА з шампуню, гелю для миття посуду, соди, борошна, крохмалю, пластиліну і желатину, можна дізнатися з наступного відео. Не забувайте про правильний підбір інгредієнтів і їх ретельне перемішування. Якщо у вас немає відповідної місткості, її завжди можна замінити звичайною склянкою або навіть простим поліетиленовим пакетом для харчових продуктів.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як зробити лізуна вдома без клею, як зробити лізуна вдома з клея пва

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *