Як зробити лизуна в домашніх умовах [draft]



Легендарний лизун з “Мисливців за приведеннями” давно став прообразом для самих різних іграшок. Починаючи з його плюшевих копій всіляких розмірів, закінчуючи барвистими картинками, наклейками і брелоками – ми можемо зустріти лизуна всюди. Але давайте згадаємо, чим нас так притягає цей персонаж: приведення, що має незрозумілу форму – в’язку, таку, що розтікається, прилипає до різних поверхонь або відскакує від них, немов м’ячик. Свого роду рідкий пластилін, який готовий просочитися крізь пальці, але, проте, що завжди зберігає свою первинну форму.
Сьогодні лизун став ще популярніший завдяки іграшкам, що повністю імітують його дивовижний фізичний стан. У продажу легко відшукати цього персонажа у вигляді невеликої кульки, зробленої з в’язкої і тягучої маси. Киньте його в стіну – на мить він прилипне і розтечеться по ній, після чого повільно збереться в колишню грудочку.Дійсно, така іграшка здатна принести багато радості і дітям, і дорослим!Бігти в найближчий магазин за лизуном не варто: такий же лизун своїми руками може бути зроблений будь-якою дитиною або дорослим будинку, з використанням простих матеріалів. Що допоможе створити лизуна – тягучу масу, здатну демонструвати набір так вражаючих характеристик? Як роблять лизунов їх офіційні виробники? Який варіант іграшки можна зробити в домашніх умовах своїми руками?

Способи зробити лизуна своїми руками

Будь-яка іграшка, зроблена своїми руками, приносить дитині велику радість. У випадку з лизуном і іншими аналогами хендгамов (handgum) процес виготовлення зовсім не займає багато часу – всього декілька хвилин. Каким може вийти лизун в домашніх умовах? Все залежить від компонентів, що входять до складу суміші. Далі ми детально розглянемо варіанти приготування цієї загадкової маси з тетраборату натрію, клеївши ПВА, крохмалю, борошна, пластиліну, желатину, соди і шампуню. Ми упевнені, що відповідні інгредієнти ви обов’язково знайдете у себе удома!

Лизун з тетраборат натрію і клею ПВА


Серед величезної безлічі різноманітних рецептів приготування маси з властивостями лизуна цей є класичним і найбільш близьким до оригінального. Все тому, що інгредієнти, що входять в цю рецептуру, застосовуються виробниками “магазинних” іграшок. Відповідно, самостійно зробити лизуна, максимально схожого на оригінального, вдасться тільки при використанні тих же інгредієнтів суміші. Яких?Основу такої маси складає тетраборат натрію – хімічна речовина, яка досить легко знайти у продажу. Якщо до цього порошку додати полімерний клей, вдасться отримати суміш, за своїми якостями найбільш близьку до характеристик оригінального “магазинного” лизуна.Итак, нам знадобиться:

  • клей ПВА (прийнятніше за марку Titan);
  • тетраборат натрію;
  • відповідна місткість (миска, відерце, склянка, герметичний целофановий пакет);
  • барвник (гуаш, порошок для забарвлення яєць та ін.);
  • тепла вода (вона нам знадобиться, якщо суміш виходитиме надмірно густою);
  • паличка для перемішування суміші (олівець, ложка і т. п.)

На відміну від будь-яких інших рецептів, цей дозволяє отримати дуже якісну іграшку, яка тривалий час зберігатиме свої первинні властивості. До того ж, тут дуже легко вгадати з кількістю інгредієнтів і їх оптимальним поєднанням :

  1. Просто додайте порошок тетраборату натрію в клей ПВА, поки не доб’єтеся суміші потрібної вам консистенції.
  2. Після залишиться лише додати барвник.

Отриманий лизун може зберігатися у будь-якому сухому і прохолодному місці.

Лизун з пластиліну і желатину


Пластилін і желатин – теж відмінні інгредієнти для того, щоб зробити сьогодення лизуна. Рецепт приготування суміші наступний:

  • пластилін (близько 100 г);
  • желатин (близько 20 г);
  • півстакана холодної води (близько 100 мл).

Для виготовлення такого хендгама нам знадобиться використати відразу дві місткості:

  1. У першу ми поміщаємо желатин, який заливаємо 50 мл холодної води.
  2. Вичікуємо деякий час, яке потрібне желатину для того, щоб розчинитися, після чого ставимо місткість на вогонь. Нагрівати масу треба дуже обережно, не доводячи воду до кипіння.
  3. Після того, як желатин остаточно розчинився, приступаємо до заготівлі пластиліну. Подрібнюємо його звичайним ножем, поміщаємо в таку ж металеву ємність і заливаємо рештою 50 мл води.
  4. Знову робимо процедуру нагрівання суміші і, як тільки пластилін перетворитися на масу, що розтанула, додаємо його до розчиненого у воді желатину.
  5. Останній етап – ретельно перемішуємо отриману суміш до однорідної маси.

Далі залишиться лише дати іграшці остигнути, все – лизун з пластиліну і желатину готовий!

Лизун з шампуню

Мабуть, це найпопулярніший рецепт приготування маси для створення хендгама, оскільки він пов’язаний з використанням шампуню – засобу, наявного в кожному будинку. Итак, щоб зробити такого лизуна, нам знадобиться:

  • Шампунь (всього біля 50 мл). Якщо будинки є відразу декілька типів шампунів, віддавайте перевагу простим, без кондиціонера, без бальзаму, без зайвих добавок. Також пам’ятаєте, що колір вибраного шампуню визначить забарвлення майбутньої іграшки. Якщо у вашому розпорядженні є тільки білий або безбарвний шампунь, ви завжди можете поекспериментувати з будь-якими доступними барвниками.
  • Клей ПВА (знадобиться від 100 до 150 мл). Досвідчені батьки радять вибирати в якості клейової основи майбутнього лизуна клей ПВА марки Titan.
  • Барвник (досить узяти близько 3-5 г). Кращим вибором традиційно стане будь-який харчовий барвник для пасхальних яєць. Альтернативний варіант – шкільна гуаш.
  • Будь-яка зручна місткість для змішування інгредієнтів : глибока миска, невелика каструлька, відерце або простий герметичний целофановий пакет.
  • Будь-який зручний інструмент для перемішування маси : паличка, ложка, кулькова ручка, олівець і т. п.

Процес приготування такої іграшки схожий з попереднім:

  1. Змішуємо шампунь і клей ПВА.
  2. При необхідності додаємо барвник.
  3. Чекаємо декілька хвилин, щоб маса, що вийшла, застигла.

Лизун готовий!

Лизун з крохмалю

Суміш в’язкої консистенції, яка буде наділена усіма властивостями популярної іграшки, можна зробити і на основі крохмалю. Нам знадобиться:

  • крохмаль (5 ст. л.);
  • клей ПВА (до 50 мл);
  • барвник (3-5 г);
  • вода (100 мл).

Як же зробити лизуна з цих інгредієнтів?

  1. У крохмаль необхідно додати невелику кількість клею ПВА і будь-який доступний барвник.
  2. Крім того, для створення в’язкої маси знадобиться півстакана теплої води (якщо використовується рідкий крохмаль, вода не знадобиться). Додаємо воду (при необхідності) в суміш крохмалю, клею і барвника до отримання однорідної і тягучої маси.

Залишилося дочекатися застигання маси і лизун готовий!Якщо з наявністю крохмалю проблеми, його можна замінити содою. В цьому випадку рецепт приготування маси буде наступним:

  • вода (100 мл);
  • клей ПВА (50 мл);
  • сода (1 ст. л);
  • невелика кількість барвника (харчового порошку або гуаші).

Все, що необхідно зробити – перемішати клей з содою і барвником, а після – додати води.

Лизун з борошна


Розглянемо ще один дуже простий і доступний усім рецепт виготовлення лизуна. Основним єднальним компонентом в даному випадку буде борошно.

  • борошно (близько 150 г);
  • вода (близько 100 мл);
  • барвник (невелика кількість).

До борошна досить додати води і будь-якого барвника. Процес приготування такої суміші має деякі особливості:

  1. Насипаємо склянку борошна в глибоку ємність.
  2. Заливаємо продукт невеликою кількістю холодної води.
  3. Отриману в’язку масу ще раз заливаємо, але вже крутим окропом.
  4. Додаємо барвник (порошок для фарбування пасхальних яєць, гуаш і т. п.).
  5. Ретельно вимішуємо суміш до отримання однорідної маси.
  6. Поміщаємо суміш в холодильник на 2-3 години.

Якщо використати в цій рецептурі натуральний харчовий барвник, нам вдасться отримати іграшку без якої-небудь хімії, максимально безпечну для ігор маленької дитини.

Про запобіжні заходи

Незалежно від того, які інгредієнти ви використали для створення іграшки, ретельно стежите за тим, щоб вони не виявилися у роті дитини. Не менш важливо після ігор з лизуном гарненько вимити руки. Нарешті, така в’язка маса неминуче збиратиме на себе пил, бруд, волосся і інше сміття, тому термін придатності іграшки, напевно, буде невеликим. Розстроювати дитину зіпсованим лизуном не коштує – просто зробіть йому таку ж іграшку, але іншого кольору!

Відео: як зробити лизуна в домашніх умовах

Ми пропонуємо вам декілька відео, які допоможуть розібратися, як зробити лизуна в домашніх умовах. Вибирайте той рецепт, який більше вам підходить, робіть іграшку буквально за декілька хвилин і насолоджуйтеся її дивовижними властивостями!


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *