Як зробити лизуна без тетраборату натрію [draft]



Кохана багатьма іграшка, що носить назву відомого героя з “Мисливців за приведеннями”, продовжує підкорювати серця дітей і дорослих. Інакше як пояснити те, що лизуна – цієї м’якої, безформної, тягучої грудочки, схожої одночасно на рідину і пластилін, – сьогодні намагаються робити все? У Інтернеті можна знайти безліч рецептів заміси спеціального складу, серед яких є дуже прості і вимагаючі використання буквально підручних засобів. Ми ж готові розповісти про найлегші способи виготовлення хендгама (handgum), які може реалізувати у себе удома буквально кожен.
Секрет отримання “рідкого пластиліну”, здатного бути надзвичайно м’яким і повертатися при цьому у свою первинну форму, криється у використанні особливих компонентів. Головний з них – тетрабонат натрію. Цю речовину використовують виробники хендгамов, додаючи до нього лише барвники. Що ж робити, якщо тетрабонат натрію дістати ніде? Все просто: потрібно лише знайти йому гідний замінник! Але чи зможе лизун без тетраборату натрію вийти сьогоденням: в міру в’язким і тягучим? Які матеріали допоможуть замінити цей важливий компонент? Як зробити лизуна без тетраборату натрію в домашніх умовах? Давайте розбиратися!

Способи зробити лизуна без тетраборату натрію

Зробити популярну у всьому світі іграшку допоможуть самі різні матеріали, які окремо або в складі з іншими речовинами здатні демонструвати властивості, дуже схожі на властивості сьогодення “магазинного” лизуна. Итак, давайте розглянемо приклади виготовлення іграшки зі все того, що можна знайти у будь-якому будинку : пластилін, желатин, борошно, крохмаль, шампунь, рідке мило, сода і клей.

Лизун з пластиліну і желатину

Для нашого першого рецепту іграшки знадобляться наступні інгредієнти:

  • пластилін (100 г);
  • желатин (20 г);
  • холодна вода (100 мл).

Цей спосіб виготовлення лизуна дуже простий.

  1. Насамперед висипаємо желатин в яку-небудь металеву ємність, туди ж наливаємо воду (близько 50 мл) і відставляємо нашу суміш на 30-40 хвилин.
  2. Після цього злегка нагріваємо масу (не доводячи до кипіння) і стежимо за тим, щоб желатин повністю розчинився.
  3. Беремо ще одну місткість і готуємо пластилін: нарізуємо його на дрібні шматочки, заливаємо водою, що залишилася, ставимо на вогонь і доводимо нашу суміш майже до кипіння.
  4. Як тільки пластилін повністю розтопився, додаємо до нього желатин і ретельно перемішуємо все до отримання однорідної маси.

Іграшка готова!

Лизун з шампуню без тетраборату натрію


Якщо попередній спосіб більше підходить для батьків, оскільки він пов’язаний з використанням газової або електричної кухонної плити, то цей чудово підійде для будь-якої дитини. Цього разу нам знадобиться:

  • Шампунь (50 мл). Ми рекомендуємо використати простий шампунь, без кондиціонера і інших сторонніх домішок. Пам’ятайте, що колір шампуню визначить забарвлення нашого лизуна.
  • Клей ПВА (його може знадобитися до 150 мл). Оптимальний варіант – клей ПВА марки Titan.
  • Харчовий барвник (близько 3-5 г) Найкращим вибором стане склад, який призначений для забарвлення пасхальних яєць. Він містить натуральні компоненти, тому є безпечним.

Виготовлення лизуна по цьому “рецепту” здійснюється схожим чином:

  1. У ємність для змішування інгредієнтів спочатку поміщаємо шампунь, після чого починаємо його помішувати, поступово додаючи клей ПВА. Дуже важливо стежити за консистенцією отримуваної маси.
  2. Як тільки наш лизун стане в міру тягучим, додавання клею припиняємо.

Не забуваємо і про те, що наш шампунь завжди можна підфарбувати барвником : його необхідно додавати відразу – ще до клею.

Лизун з клею і крохмалю

Удома закінчився шампунь? Запропонуйте вашій дитині ще один цікавий спосіб виготовлення лизуна. Нам знадобиться:

  • крохмаль (150 г);
  • клей ПВА (до 100 мл);
  • барвник (5 г) – в його якості може виступити звичайна гуаш;
  • вода (100 мл) – вона не знадобиться, якщо використовується рідкий крохмаль.

Знову змішуємо усі інгредієнти у відповідній місткості, поки маса не стане однорідною і досить тягучою.Ви не можете знайти будинки крохмаль? Не біда, спробуємо замінити його клеєм:

  • вода (100 мл)
  • клей ПВА (50 мл)
  • барвник (харчовий або гуаш);
  • сода (1 столова ложка).

Перемішуємо клей з содою і барвником, додаємо води – все, лизун готовий!

Лизун з борошна і води

Ще один доступний рецепт, в якому нам знадобиться :

  • борошно (150 г);
  • вода (близько 100 мл);
  • барвник (3 до 5 г).

Обов’язково запропонуєте вашій дитині зробити такого лизуна самостійно:

  1. Нехай він помістить у відповідну ємність близько 150 г муки, а після цього наллє в неї холодну воду, а після – трішки гарячіше.
  2. Далі залишиться додати будь-який наявний природний барвник і перемішати усі інгредієнти до отримання однорідної маси.
  3. Готову суміш необхідно охолодити, тому поміщаємо нашого лизуна в холодильник. Через 2-3 години наша іграшка готова!

Відео: як зробити лизуна удома без тетраборату натрію

Єдине, що може перешкодити зробити якісну іграшку – неправильний підбір кількості компонентів суміші. Щоб зрозуміти, скільки необхідно брати крохмалю, борошна, соди, шампуню, води і інших інгредієнтів для виготовлення лизуна, рекомендуємо подивитися наступне повчальне відео:


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Рівне, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Дрогобич, Калуш, Ужгород, Виноградів, Стрий, Самбір, Коломия, Черкаси, Житомир, Біла Церква, Жовква, Полтава, Кам'янець-Подільський, Золочів, Червоноград, Харків, Хуст, Дубно, Надвірна, Ковель, Чернігів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *