Як відрізнити любов від закоханості

Кожен з нас у житті любов та закоханість. Більшість людей не бачать особливої різниці між цими поняттями, тому частенько завдають чимало і розчарувань близьким. Любов і закоханість – це два дуже схожих почуття, але водночас вони й дуже різняться. Надалі ми проаналізуємо їх, щоб мати уявлення про ці поняття. Що ж таке закоханість? Закоханість – це сильне емоційне захоплення людиною. Найбільша відмінність від любові полягає в тому, що це почуття є короткочасним і може закінчитися у будь-який момент. До любові подібне тим, що воно так само не закінчується фізіологічною сферою. Крім того, закоханість – це не зовсім зрозуміле поєднання сексу і емоцій. Тому не так просто зрозуміти, коли людина закохана на короткий час, а коли дійсно відчуває глибоку любов. На це впливають і інші почуття. Дуже часто закоханість супроводжує ейфорія, її ще називають зміною стану свідомості (людина відчуває почуття сп’яніння). Варто врахувати, що такі почуття виникають завдяки гормонам, а значить, цей стан справедливо назвати гормональним сп’янінням.

Існують декілька симптомів, за якими можна розпізнати закоханість: різкі перепади настрою, загальна захопленість, вподобана людина здається ідеалом, стосунки будуються напрочуд легко, без сварок і лайки. Можна охарактеризувати цей стан одним словом – казка. Ми вдалися до слова казка, і не даремно. Річ у тому, що людина сама придумує собі ідеал, його якості і властивості, а потім намагається побачити їх вподобанім об’єкті, у зв’язку з цим він і здається ідеалом, але, оскільки тут має місце вигадка, сприймаємо її як казку. Тому закоханість – почуття короткочасне, адже через деякий час людина знімає рожеві окуляри і починає дивитися на світ тверезим поглядом, тоді і звертає увагу на вподобану йому людину. Кожна людина індивідуальна, і, пізнаючи свого обранця глибще, справжня картина збирається, як пазл, яскраве почуття людини проходить, і можна точно сказати, що це була усього лише закоханість. Це трапляється ще і тому, що людина не може занадто довго знаходиться в ейфорії.

Як відрізнити любов від закоханості. Закоханість і любов відчуваємо до людини іншої статі. Занадто яскрава і пристрасна закоханість палітрою почуттів засліплює людину так сильно, що деякі властивості любові можуть перетинатися із закоханістю, і тоді людина остаточно втрачає голову, стає упевненою у своїх почуттях. Єдина безперечна відмінність, за якою розрізняємо ці два почуття, це інтенсивність і час. Власне, з часом все обов’язково встає на свої місця. Крім того, ось ще три схожі властивості любові і закоханості : пристрасть, близькість, незвичайні і сильні емоції. Насправді людина може і не керуватися цими двома почуттями, щоб відчути пристрасть. Частенько поцілунки і пестощі можуть посилити враження від еротичних переживань таким чином, що сексуальне життя стане основним зв’язком. Саме тому ці потяги не свідчать про прояв справжньої любові. До речі, статеві стосунки у свою чергу можуть бути проявами як закоханості, так і любові. Щоб розібратися з тим, які почуття ми переживаємо під час любові, варто розглянути усі фази, у яких виявляється це почуття.

Зазвичай людина переживає п’ять фаз любові, і варто проаналізувати їх. Перша фаза – дитяча. У цій фазі людина знаходиться в незрозумілому стані, її мозок ще не розвинений настільки, щоб проявляти якісь почуття до оточення. Та зате він дбає про своє виживання, просить пити, їсти і виконує інші життєво необхідні функції. Тому на цьому етапі зовсім юна людина любить тільки себе. Друга фаза – любов до батьків. Чому ж кожна дитина любить своїх батьків? Річ у тому, що, народжуючись, малюк ще нічого не усвідомлює, але проходить час, і він починає помічати, які люди знаходяться біля нього і піклуються про нього. Це грає вирішальну роль. Дитина починає проявляти почуття у відповідь, виражені любов’ю до батьків. До третьої фази належить приятельська любов. З часом дитина починає жити самостійніше і поступово віддаляється від батьків. У неї з’являються друзі, приятелі, однокласники і однокласниці. У цих людях починаємо вбачати близьких, і це не дивно, адже тепер проводимо з ними багато часу, отримуємо від них турботу, поради і теплоту. До четвертої фази належить юнацька любов. Вже в юності починає проявлятися інтерес до протилежної статі. Хлопчики бігають за дівчатками, і навпаки. Але все-таки любов тут постає трохи з іншого ракурсу, ніж доросле почуття. Кожен учасник думає не про те, що вкласли в стосунки, а про те, яку вигоду він з них отримає. Цей період часто дається підліткам важко, вони чинять перші помилки і наступають на нові граблі. Остання з фаз належить до зрілої любові. На цьому етапі людина усе менше замислюється про зовнішні якості свого партнера і звертає увагу на його духовний світ, а також на емоційні і психологічні чинники. Тепер кожен партнер намагається думати не про те, щоб отримати щось з цих стосунків, а як розвинути їх. Уся увага тепер ви приділяєте своєму партнерові, ви намагаєтеся допомогти йому і піклуєтеся про нього більше, ніж про себе. Така ж ситуація відбуватиметься у коханих, якщо їх почуття взаємні, і інтереси партнера ставитимуться вище за свої. Зрозуміло, щоб пройти усі фази, потрібний довгий час, саме тому деякі люди одружуються ще у фазі дитячої любові. Інші так і не досягають зрілого віку в цих етапах. А хтось не може ставитися до зрілих стосунків серйозно, бо так і не переріс глибоке дитинство.

Щоб остаточно, визначити в якій із фаз знаходитеся ви, детально проаналізуйте ваші нинішні стосунки, можливо, після цього все встане на свої місця. Адже досить складно розрізнити зрілу і юнацьку фази. Якщо ви почали помічати, що ваші стосунки стали мінятися у зв’язку з тим, що кохана людина змінилася у своїй поведінці, характері, а її манери змінилися, ймовірно, у вас була короткочасна закоханість, і ви просто придумали собі ідеал. Тут можна просто розлучитися і забути про ваші взаємини, як про страшну помилку, і почати шукати новий об’єкт для стосунків. Або ж піти іншим шляхом, тобто залишитися з цією людиною і спробувати все налагодити. Може, бути варто пізнати партнера трохи краще або перечекати деякий час, адже частим чинником зміни характеру бувають сильні стреси або зміни у стилі життя. Цей процес нелегкий, він завдасть вам немало болю, перш ніж все налагодиться, але це краще, ніж постійно ставати на ті ж граблі знову і знову, відчуваючи біль ще давніх помилок. Серцем відразу відчуємо кохану людину і не среплутаємо її ні з ким іншим. Якщо ви знайдете свою половинку, то вам захочеться проводити з нею увесь свій час, робити добрі справи і дарувати усе своє тепло іншій людині. І тоді розумієш, що вже не хочеться жити для одного себе. Частенько люди знаходять таку людину лише в зрілому віці, тому що переоцінюють свої принципи, вчаться поважати чужу думку і вчинки. Тривалих стосунків з коханою людиною ніколи не вийде, якщо будувати їх заради своєї вигоди. Рано чи пізно час розставляє усе на свої місця.

що таке закоханість

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *