Догляд за кішками: харчування, розчісування

Немало радості доставляють брати наші менші – кішки і собаки. Скільки цікавого можна знайти в спілкуванні з собакою, кішкою або папугою. Крім того, постійно піклуючись про них, ми робимо наше життя більш організованим, дисциплінуємо волю і характер. Але, щоб спілкування з братами нашими меншими доставляло взаємну радість, кожен, хто вирішив завести собі в друзі домашню тварину або веселу пташку, повинен обов’язково знати їх звички, основні правила і умови утримання. У наступній статті, ми поговоримо про собак і папуг, а доки торкнемося корисних порад по догляду за котами і їхнім харчуванням. Крім того, любіть своїх менших друзів, і вони дадуть відповідь Вам взаємністю. А зараз ми дізнаємося як правильно годувати кішку і проводити періодичне розчісування шерсті кішок.

Кішки люблять догляд і увагу. Важко встановити, коли вперше дикі кішки стали жити разом з людиною. За однією з версій приручили кішок єгиптяни, які цінували їх передусім як відмінних вартових зерна. У стародавньому Єгипті кішок обожнювали. Котячий вигляд був на зображеннях і скульптурах великому богові сонця Ра, якого іноді називали “Великим котом”. За вбивство кішки накладали великий штраф, а при її природній смерті, здійснювалася траурна церемонія. На знак трауру єгиптяни збривали собі брови. Також, як і фараонів, кішок муміфікували. У Європу кішки потрапили завдяки контрабандистам з Греції, які крали цих тварин і підпільно вивозили на батьківщину для боротьби з мишами. Але не лише одних мишей їсти кішкам, треба ще і знати як правильно годувати кішок, щоб вони залишалися здоровими.

Для цього наслідуйте наші корисні поради. Сьогодні існує близько 330 порід кішок. Найбільш поширені: персидська, ангорська, бірманська священна, норвезька лісова, сомалійська, абіссінська, східна короткошерста, європейська короткошерста, річці, російська блакитна, сінгапурська, сіамська, сфінкс, сибірська та ін. Домашні кішки, якої б вони породи не були, – тварини дуже охайні. Цей інстинкт передається їм від предків. Єдине, чому необхідно навчити кішку – це виробленню у неї інстинкту справляти туалет у визначеному місці або проситися на вулицю. Місце для туалету треба вибрати заздалегідь, воно має бути спокійним, по можливості прихованим від очей. Як підстилку для туалету домашньої кішки, можна використати торф, пісок, тирсу, газетний папір або інший матеріал, який добре вбирає. Для туалету кішок не можна використати дерев’яні або картонні ящики, оскільки вони відволожуються. Найбільше для цього придатні кювети з пластмаси, наприклад ванночки для фотографій, розмір якої має бути досить великих розмірів, щоб кішка могла рухатися в ній і при цьому не викидала підстилковий матеріал.

Якщо Ви можете собі це дозволити – купіть котячий туалет (спеціальні наповнювачі) в зоомагазині. Після кожного використання ванночки її очищають (миють). Якщо для тебе це скрутно, слід поставити поруч дві або три ванночки (кювети). Для очищення туалету застосовують щітку з довгою ручкою, миючі засоби, гарячу воду з додаванням оцту. Сильний дезінфікуючий засіб, наприклад, лізол, можна застосовувати тільки у тому випадку, якщо кішка використовує не відведене для неї місце. Щоб кішка була охайною, господарю необхідно бути терплячим. На молодих котенят добре впливає похвала і ласки. Крик, різкі рухи можуть зробити з кішки тварину, яка повністю не підпускає до себе. Регулярне годування, гра, щоденні прогулянки і сон сприяють природному ритму життя тварини. Кішки швидко звикають до встановленого режиму.

Правильний зміст і догляд за кішкою є важливими чинниками в підтримці її здоров’я. Це необхідно, оскільки недоглянуті кішки можуть стати рознощиками заразних хвороб, таких як сказ, стригучий лишай, токсоплазмоз, короста та ін.

Годувати треба правильно і періодично розчісувати улюбленців. Довгошерстих кішок рекомендується розчісувати індивідуальним гребенем. Щоб кішка, облизуючи шерсть, не заковтувала волосся, що омертвіло, його необхідно видаляти розчісуванням. Ця процедура сприяє поліпшенню самопочуття тварини в результаті масажу, привчання вовняного покриву до потрібного положення. Для розчісування кішок застосовують щітки гумові і сталеві з рідкісними закругленими зубами; гребені пластмасові і металеві, часті і рідкісні, із закругленими зубами; рукавички для масажу з шорсткою поверхнею; м’яку замшу або маленькі шматочки махрової тканини в намоченому виді. Гребені і щітки використовують на початку процедури (в першу чергу з рідкісними зубами, потім з частими), а замшу і махрову тканину змочену і віджату – при її завершенні. Це не відбирає багато часу, навчившись Ви це робитимете за 10 – 15 хвилин.

Догляд за кішкою також припускає її купання і миття 1 раз в два місяці. Ця процедура надає волосяному покриву шовковистість і м’якість. Після миття шерсть обтирають і цього дня не випускають кішку на прогулянку.

При перевезенні кішок автомобільним, повітряним, залізничним транспортом використовують спеціальні валізи, кошики і чохли. Власник зобов’язаний оформити ветеринарне свідоцтво про стан здоров’я кішки. Під час прогулянок використайте нашийник і поводок. За 6 годин до поїздки годувати кішку припиняють. Якщо тривалість поїздки перевищує 24 години, то тварину годують один раз. У інших випадках дорослих кішок годують вранці і ввечері. Улюблена їжа домашніх кішок – м’ясо, риба, молоко. Привчати до їжі котенят слід поступово. Спочатку це буде молоко, потім молоко з хлібом, сир, молоко з фаршем. Голод кішки не може підвищити її мисливський інстинкт. Шляхом полювання на дрібних гризунів, коників, птахів та ін. кішки поповнюють недолік у вітамінах. Серед чемпіонів по лову мишей перше місце у світі належить черепаховій кішці за кличкою Таузер з Шотландії, яка впродовж життя упіймала 28 899 мишей. Ось де господар не замислюється як правильно годувати кішку, тому, що вона одними мишами живиться!

Добова кормова норма для дорослої кішки складає 120-150 р. м’яса або 150-130 г риби. Крім того в раціон кішки завжди вносять овочі, фрукти, крупи. Це сприяє різноманітності годування кішки. Для домашньої кішки можна давати все те, що їсте і Ви, приміром другі страви на швидку руку смачні не лише Вам, але і кішці.

Лікування кішки краще здійснювати під наглядом ветеринара. Надання першої допомоги необхідно проводити стерильними інструментами і з використання засобів (дезінсекцій зеленка, йод). Цей мінімум повинен знати кожен, хто заводить собі кішку. Для більш екзотичних порід, існують окремі методи і способи догляду. Для окремо взятої породи кішок треба підбирати певну їжу, знати як і чим правильно годувати її. У наступних статтях ми поговоримо про папуг і собак.

догляд за кішкою, бірманська кішка, розчин для розчісування кота, як правильно доглядати за котом, Як правильно доглядати за котенятами

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *