Як вибрати ноутбук за параметрами правильно

2116.jpg

Ноутбук у сучасному світі перестав бути чимось дивовижним і рідкісним, багато хто має можливість його придбати і робить це. Слід знати, проте, що технічні можливості стаціонарного комп’ютера значно більші, і ціна його менша. Тому якщо ви плануєте працювати в приміщенні, у вас є для цього своє робоче місце, краще купувати звичайний комп’ютер. Це буде набагато надійніше, практичне і дешевше. Звичайно, останнім часом з’явилися і дуже потужні по своїх можливостях ноутбуки. Але коштують вони стільки, що за ці гроші можна купити декілька стаціонарних комп’ютерів.

Головною перевагою ноутбука є його мобільність, тобто можливість працювати на нім практично у будь-яких умовах(хоч в поході, хоч на річці, хоч в горах). За мобільність, власне, і доводиться переплачувати. Якщо мобільність має для вас первинне значення тоді, звичайно, слід купувати ноутбук.

Важливою є і компактність ноутбука, те, що він не займає багато місця. За цим принципом його часто вибирають люди, яким ніде удома встановити стаціонарний комп’ютер.

Перед виробниками ноутбуків і стоять завдання зробити їх як можна мобільнішими, компактнішими, але при цьому продуктивними, наближеними до потужних сучасних комп’ютерів. Деталі ноутбуків доводиться робити маленькими, але потужними, а це набагато важче. Виробники все краще з цим справляються, але вартість ноутбуків зростає.

Асортимент ноутбуків зараз так само широкий, як і асортимент комп’ютерів, тому не варто хапати той, що перший, що попався, якщо вам придивився, наприклад, його колір або розмір. Набагато важливіші його технічні характеристики. Краще всього робити вибір з фахівцем, якщо ви не дуже розбираєтеся в техніці. Але до цього треба спочатку самому визначитися, що ви плануєте робити на ноутбуку, для чого він вам. Якщо ви плануєте писати реферати і статті – потрібна одна модель, для дизайнерської роботи – зовсім інша. Свої вимоги є для роботи в Інтернеті, для ігор, для перегляду фільмів і так далі Залежно від поставлених завдань вибирають необхідні технічні характеристики ноутбука і співвідносять з ціною, яка вам має бути по кишені. Ринок пропонує ноутбуки на будь-який смак і гаманець. Звичайно, чим більші можливості ноутбука, тим вища його ціна, це необхідно пам’ятати. Якщо якісь технічні можливості вам не знадобляться, не треба за них переплачувати. Не слід брати і найдешевший ноутбук, якщо він не виконуватиме поставлених завдань, він стане для вас непотрібною річчю. Доведеться підбирати і купувати нову техніку. Апгрейд ноутбука, на відміну від комп’ютера, неможливий.

Якщо ноутбук з необхідними вам технічними властивостями виявляється занадто для вас дорогим, можна купити уживаний, що буде значно дешевше. Але в цьому випадку треба попросити фахівця, якому ви довіряєте, перевірити техніку на працездатність, щоб не придбати неробочий варіант. Треба уважно оглянути і зовнішній вигляд вживаної техніки. Якщо ноутбук упускали, а це відразу видно, навряд чи він продовжує добре працювати. Адже гарантії у уживаної техніки немає ніякий. Якщо він відмовиться працювати, вам залишиться його тільки викинути.

Акумулятори (батареї) ноутбука

Практично завжди акумуляторна батарея у уживаного ноутбука виявляється посаджена, а придбання нової непорівнянна з ціною самого ноутбука. Хоча для деяких моделей нові батареї доступні за ціною. Усе це необхідно уточнити. Якщо ви плануєте користуватися ноутбуком на вулиці або в інших місцях, де немає розеток, акумуляторна батарея має бути хорошою. Якщо розетка буде у вас завжди під рукою, можна брати ноутбук і із слабким акумулятором заради інших його переваг і економії грошових коштів.

Вага, розмір, корпус ноутбука, екран

Велике значення має вага ноутбука. Чим більше екран, тим краще на ньому все видно. Це так. Але ноутбук з великою діагоналлю дисплея, наприклад 17 дюймів, і важить більше. Якщо ви плануєте з ним багато ходити пішки, можливо, варто зробити вибір на користь дисплея меншого розміру, наприклад 12 или10 дюймів, заради легкості вашої техніки. Про це краще подумати заздалегідь, чим потім проклинати все на світі, тягаючи з собою непід’ємну тяжкість. Хоча і до цього питання слід підходити індивідуально. Для деяких людей носіння тяжкості не представляє проблеми, а великий екран принципово важливий для роботи. Тоді, звичайно, великий розмір ноутбука матиме тільки позитивні моменти.

Розрішення монітора теж має значення і залежить від поставлених перед ним завдань. Якщо ви плануєте працювати в основному з текстом або викачувати статті і реферати з Інтернету, вам вистачає буде розрішення XGA(1024х768). Але якщо ви редагуєте фотографії, робите графіку або переглядаєте відео, слід вибирати ноутбук з розрішенням WUXGA(1920х1200). Деякі ігри теж вимагають великого розрішення екрану. Інакше вони просто не запустяться або страшно виснутимуть. Дисплеї ноутбуків роблять з використанням різних технологій. Кожна має як недоліки, так і переваги. Twisted Nematic – сама дешева технологія. Вона хороша тим, що вимагає мало енергетичних витрат і швидко реагує на запит користувача. Але колір і контрастність залишають бажати кращого. Фотографії з поганим розрішенням даватимуть плями зеленуватого кольору.

На інших екранах такі фотографії виглядатимуть просто затемненими. Ноутбуки, зроблені з використанням цієї технології, дешевші, але не підходять для професіоналів, що займаються графікою і дизайном.

Технологія Multi – Domain Vertical Alignment(MVA) забезпечує дисплею більш високе перенесення кольорів, контрастність і яскравість. Але він набагато повільніше відповідає на запит користувача. Якщо час очікування не принциповий для вас в порівнянні з якістю зображення, є сенс вибрати саме такий екран. Більшість користувачів вибирають саме його.

Дисплеї, виготовлені за технологією IPS(In Plane Switching), мають найкращі технічні можливості, але у них ще повільніша швидкість реакції і дуже висока ціна. Такі дисплеї підходять тільки для особливо вимогливих до зображення професіоналів.

Якщо говорити про характеристику монітора, слід звернути увагу ще на його покриття, це допоможе вибрати ноутбук правильно. Поверхня може бути матова або глянцева. Матова поверхня не дає відблисків, не відсвічує, зате на глянсовій поверхні яскравіше зображення. Догляд за глянсовою поверхнею складніший, на ній краще видно бруд, пил і подряпини.

У будь-якому випадку вибір залишається за користувачем. Він повинен вирішити, що йому важливіше, залежно від того, які види роботи він планує виконувати на ноутбуку і в яких умовах.

Який процесор кращий для ноутбука

Звичайно, робота ноутбука в першу чергу пов’язана з особливостями процесора. Від тактової частоти процесора і від об’єму оперативної пам’яті залежить швидкість роботи цього технічного засобу. Процесори, що використовуються у в ноутбуках, відрізняються від тих, які використовуються в стаціонарних комп’ютерах. Вони споживають менше енергії і не так нагріваються. Адже багато користувачів тримають ноутбуки на колінах, а інакше це було б неможливо. Хоча лікарі стверджують, що тримати ноутбук на колінах дуже шкідливо для здоров’я. Якщо це абсолютно необхідно, варто хоч би під нього що-небудь підкладати для зменшення його шкідливої дії.

Вибирати процесор слід теж залежно від того, що ви припускаєте на своєму переносному комп’ютері робити. Якщо ви тільки працюватимете з текстами, підійде і процесор з тактовою частотою 1,5 – 2 ГГц. Для роботи з відео і графікою потрібна тактова частота більше 2,5 ГГц.

Надійнішим виробником процесорів вважається фірма Intel. Але їх процесори в основному створені для тих, хто більше працює з текстовою інформацією, спілкується в Інтернеті і ін. Для роботи з графікою і відео слід все-таки вибирати процесори AMD. Перш ніж вибрати ноутбук, зверніть на це увагу.

Материнська плата для ноутбука

Кожна модель ноутбука має відповідну тільки для нього материнську плату, замінити її на іншу не вийде. Це пов’язано з особливостями виготовлення ноутбуків. У них дуже економно використовується увесь корисний простір, порожнеч практично немає. При виборі ноутбука слід тільки переконатися в тому, що у материнської плати є додатковий слот для збільшення оперативної пам’яті. Це може згодитися.

Оперативна пам’ять

Для нормальної роботи ноутбука потрібна оперативна пам’ять 2 – 4 Гб. Для роботи з графічними застосуваннями вона має бути більше 4 Гб. Якщо оперативної пам’яті не вистачить, частина інформації буде відправлена на вінчестер, що істотно підвищить витрати енергіїі сприятиме перегріванню ноутбука.

Жорсткий диск для ноутбука

Жорсткий диск або вінчестер є зовнішньою пам’яттю комп’ютера. Іноді його можна замінити, але не завжди. Необхідний вам об’єм жорсткого диска теж залежить від завдань, що покладаються на ноутбук. Для зберігання відео знадобиться більший об’єм, ніж для зберігання текстових файлів. Численні додаткові програми теж можуть перевантажити ноутбук і уповільнити його роботу, якщо об’єм вінчестера невеликий. Але ноутбук з великим об’ємом пам’яті вінчестера коштує дорожче. Звичайно, розмір внутрішньої пам’яті і фізичні розміри вінчестера – це зовсім різні речі, не залежні один від одного. Рекомендуємо купувати ноутбук з об’ємом пам’яті від 500 до 1000 Гб і більше, у будь-якому випадку не завадить, адже 1 середній фільм “важить” від 0.7 до 2 Гб. Іноді можна пожертвувати об’ємом жорсткого диска заради інших технічних характеристик ноутбука, які вам підходять.

Відеокарта ноутбука

Відеокарта в ноутбуку є вбудованою, замінити її або вибрати окремо не можна. Але якщо на ранніх моделях портативних комп’ютерів вона була призначена в основній для роботи з текстами, то в сучасних ноутбуках вона зазвичай досить потужна(до 2 Гб) і дозволяє дивитися відео і працювати з картинками і грати в сучасні ігри. Тому на її характеристиках можна не загострювати свою увагу, якщо Вам не треба грати в “потужні ігри”.

Сучасні звукові карти в ноутбуках теж вбудовані і досить вдосконалені. У них вже встановлений кодек AC’97 для нормального, якісного відтворення звуку. Єдине, що необхідно перевірити при купівлі ноутбука, так ця наявність у звукової карти аудіовиходу. Це дозволить у разі потреби під’єднати навушники або додаткові колонки, якщо вбудованих колонок виявиться замало.

Порти введення/виведення ноутбука

Порти введення-виведення мають велике значення. Вони дозволяють підключати до ноутбука додаткові пристрої. Окрім аудіовиходу/входу обов’язково має бути присутнім USB-порт(бажано декілька). Також бажана наявність інфрачервоного порту(IRDA), а також Bluetooth, щоб передавати інформацію з мобільних телефонів. Дуже корисна присутність порту PCMCIA. Для підключення додаткової оперативної пам’яті потрібний порт Type I. Для підключення факсу і модему – Type II. Для під’єднування додаткового накопичувача потрібний порт Type III. Якщо потрібно підключення ноутбука до звичайного монітора, потрібний порт VGA, якщо треба підключати фото- або відеотехніку – порт IEEE1394. Деякі ноутбуки оснащені TV- виходом, слотом для карт пам’яті(SD, MMC, MS).

Мережева карта, модем, модуль Wi – Fi ноутбука

Звичайно, найбільш важливою вимогою до ноутбука є можливість виходу в Інтернет. Адже наше століття – це вік інформації, і будь-який комп’ютер повинен уміти її знаходити швидко і якісно. Та і спілкування з метою заощадження часу все більше стає віртуальним за допомогою інтернет-мереж. Комунікативні здібності ноутбука визначаються наявністю модему(стандарт V.90/V.92, 56k), мережевої карти Ethernet 10/100 Мбіт/с. Багато ноутбуків оснащені модулем Wi – Fi, оскільки використання безпровідного Інтернету зараз дуже популярно.

Клавіатура ноутбука трохи відрізняється від комп’ютерної, вона менша, і кількість клавіш скорочена. Але зазвичай це не заважає роботі користувача. Важливо перевірити, чи є на клавіатурі українські букви і чи досить виразно вони видно.

Замість миші в ноутбуку зазвичай є сенсорна панель. До неї легко пристосуватися. Іноді буває джойстик TrackPoint, розташований в центрі клавіатури. Це на любителя. Проте не варто акцентувати на маніпуляторі увагу. Якщо вам обидва варіанти здадуться незручними, завжди можна під’єднати звичайну мишу і працювати нею. До деяких ноутбуків вона навіть поставляється в комплекті. Вбудована акумуляторна батарея зазвичай надає можливість двогодинної роботи на ноутбуці без заряджання. Останнім часом з’явилися більше просунуті моделі, які можуть працювати без електромережі значніший час. Але залежно від цього збільшується їх вартість. Sony Vaio VGH – TX650P працює до 8 годин. Проте слід пам’ятати, що робота з текстовою інформацією забирає менше енергоресурсів, ніж робота з графікою. Це означає, що в останньому випадку час роботи буде менше. Батарея – це технічна деталь, яка псується в першу чергу. Це необхідно пам’ятати при виборі уживаних ноутбуків. Для деяких сучасних моделей є можливість придбати додатковий акумулятор, якщо робота на батареї має для вас важливе значення і пов’язана з особливостями вашої діяльності. Для активної мобільної роботи з переносним комп’ютером слід придбати надійну сумку-чохол, яка захистить його від дощу і сонця і продовжить роботу.

Найкращий корпус ноутбука з алюмінієвого сплаву. Він легкий і міцний. Для пластикових моделей потрібно більш дбайливе ставлення. Найдорожчі моделі обробляють шкірою, вони приємні на дотик і підвищують настрій і комфорт користувача. Але на роботі ноутбука ніяк не позначається. Використовуючи наші корисні поради, ви обов’язково зможете вибрати і купити ноутбук правильно, що відповідає вашим потребам і можливостям. Не переплачуйте за непотрібні вам технічні характеристики, але віднесіться з увагою до тих, які будуть важливі у вашій роботі. Ноутбук – річ для індивідуального підбору.

Купуючи ноутбук, не забудьте про заповнення гарантійного талона. Простежте, щоб він був правильно заповнений. Ремонт комп’ютерної техніки дуже дорогий, тому нехтувати гарантією не варто.

Є на ринку і фірми, що відмінно зарекомендували себе випуском якісних моделей ноутбуків. Це Toshiba, ASUS, Sony, Acer, HP, Dell. Має сенс приділити увагу при виборі ноутбука моделям цих фірм. Але іноді моделі Samsung, LG, Fujitsu Siemens більше влаштовують користувачів по своїх технічним характеристикам. Не варто цього боятися. При дбайливому використанні і ці моделі стануть відмінними помічниками в роботі.

Головне, щоб ноутбук не кидали, не проливали на нього рідини і не залишали відкритим на пекучому сонці. Інакше навіть кращі моделі довго не протягнуть. Якщо ви купуєте ноутбук не особливо акуратному підліткові, не вибирайте занадто дорогу модель, все рівно дуже скоро доведеться купувати йому нову техніку із-за неакуратного звернення. Доросла ж акуратна людина може використати навіть не дуже здавалося б популярний і надійний варіант роками.

Дбайливого відношення вимагає і зарядний пристрій. Якщо його упускають, або він піддається дії рідин, потім він погано працює.

З кожним роком можливості ноутбуків зростають, з’являються нові моделі. Тому купувати ноутбук з технічними можливостями, які можуть знадобитися згодом, про запас, не варто. Ці можливості можуть і не знадобитися, а надалі вони можуть коштувати набагато дешевше. Ваша дитина теж через декілька років навряд чи захоче користуватися застарілою моделлю і запросить нову. 

як визначити який ноутбук треба купувати, у чому виявляється потужність ноутбука, як вибрати нормальний ноутбук, як малюваты клавиатуру вид ноотбук, які параметри треба дивитись при виборі ноутбука

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *