Як вибрати інфрачервоний обігрівач?

2110.jpg

Вже далеко не перший рік з метою обігріву приміщень застосовують інфрачервоні обігрівачі. Але все таки вони доки ще не отримали дуже широкого поширення, поки вони не встигають за іншими пристроями, створеними для обігріву приміщень. Зазвичай інфрачервоні обігрівачі можна побачити в таких загальних приміщеннях, наприклад, як офіси, великі магазини. Проте час проходить. Інфрачервоні обігрівачі починають заповнювати нішу, в якій володарюють звичайні побутові обігрівачі, і поширюються зараз вони в сільській місцевості, в різного роду заміських будинках і на дачах. Але їх поширення стримує тільки одна річ – це їх висока ціна.

Принцип функціонування інфрачервоних обігрівачів схожий на дію променів сонця. Але тільки при роботі обігрівачів немає ультрафіолетового випромінювання, хоча повністю випромінюється інфрачервоний спектр. Теплова енергія пронизує повітря, частково його нагріваючи від поверхні приладу, потім передаючи предметам, на які обігрівач спрямований. Саме від розміру кута, під яким теплові промені падають, від матеріалу, від форми і кольору їх поверхні і залежить міра обігріву поверхні. Як вибрати інфрачервоний обігрівач правильно?

Потужність

Усі типи обігрівачів як правило, завжди розраховані на рівень потужності, що має пропорції 1 кВт на 10 квадратних метрів. Але як правило, обігрівачі підбирають з невеликим запасом, для можливості компенсувати втрату тепла через стіни, вікна і підлогу. Робиться розрахунок на те, що конкретний інфрачервоний обігрівач використовують як єдине джерело нагрівання.

Проте якщо використати обігрівач як додаткове джерело тепла, то можна розраховувати потужність в певних умовах застосування обігрівача. Проте і в подібному випадку потрібно також врахувати теплові втрати.

Зараз у продажу є інфрачервоні обігрівачі, чия потужність складає 300Вт. Використання таких приладів можна назвати доцільним, якщо потрібно локальний обігрів, наприклад в гаражі або підвалі. Такого роду обігрівачі ставляться поблизу від людини, що і відрізняє їх від потужніших випромінювачів.

Вибираючи інфрачервоний обігрівач, зверніть увагу обов’язково на живлення від мережі. Багато імпортних моделей розраховані на 240 В. Але якщо підключити обігрівач в мережу 220 В той пристрій видаватиме меншу потужність. Але цей факт не вважається великим недоліком, і якщо за іншими параметрами модель вас повністю влаштовує, то відмовлятися від бажаної купівлі немає чого.

Електричний або газовий інфрачервоний обігрівач

В даний момент продаються моделі, що живляться від зрідженого газу або електроенергії. Працюючі за допомогою зрідженого газу інфрачервоні обігрівачі розраховані на опалювання великих просторів. Саме тому в звичайних невеликих міських квартирах використання таких агрегатів не буде доцільним. Більш відповідним буде газовий обігрівач для хазяїв заміських будинків і котеджів, оскільки потужність наявних зараз моделей, як правило, починається від 1,5 кВт. Також потрібно звертати увагу на тип нагріву. Тип буває прямий і непрямий. Прямий тип нагріву означає, що для нагріву повітря береться безпосередньо з приміщення, що обігрівається, а після цього знову поступає в те ж саме приміщення. Значить, якщо ви плануєте використати обігрівач з прямим типом обігріву, то в приміщенні має бути досить хороша вентиляція. Непрямий обігрів застосовується в обігрівачах, де є можливість відведення газів, але такий тип вимагає вже певних спеціальних знань для його установки.

Інфрачервоні газові обігрівачі мають один плюс, що полягає саме в тому, що їх можна включити в мережу. А газ може виводити з балончиків різного об’єму. Але тут варто сказати, що не усі приміщення можуть отримати схвалення на установку такого типу устаткування. Так, встановити газову систему для обігріву значно простіше, ніж зробити теплову мережу, але ви в першу чергу, повинні керуватися тим моментом, наскільки цей спосіб буде доступний саме вам, як ви зберігатиме і доставлятиме газ.

Інфрачервоні обігрівачі, що діють від електромережі досить придатні для застосування в різного роду побутових потребах. Такі пристрої мають потужність до 1,5 кВт. А електричні обігрівачі мають спіралі зроблені з іншого матеріалу. До цих днів в основному спіралі робилися на кварцовій основі, але зараз дуже швидко стали поширюватися карбонові ІК-обігрівачі. Карбон має більш високу теплопровідність, тому, набагато швидше передається і тепло.

Установка ІЧ-обігрівачів

Встановлюються електричні ІЧ-обігрівачі дуже просто. Найчастіше їх монтують до стелі, а як кріплення використовуються спеціальні кронштейни, які йдуть, як правило, в комплекті з самим обігрівачем. Для установки ІЧ-обігрівача немає необхідність мати технічну освіту, кожен здатний зробити установку. Найголовніше правильно підібрати місце установки. Вся річ у тому, що дистанція від обігрівача до людини строго визначене, інакше є можливість перегрівання, і буде дуже некомфортне відчуття. Для визначення відстані між людиною і ІЧ-обігрівачі потрібно знати яка у нього потужність. Якщо вона 700-800 Вт, то такий пристрій слід розташувати на дистанції 0,7 метра, але якщо ж потужність 1-15, кВт, у такому разі дистанція між людиною і пристроєм не має бути менше метра. Але є один нюанс – відстань вимірюється від поверхні пристрою до голови людини. Якраз по цьому обігрівач, чия потужність 700 Вт може бути встановлений практично у будь-якому приміщенні, де висота стель доходить до 2,5 метрів. А ось при потужності 1,5 кВт необхідно ретельно продумати місце розташування приладу. Можна змонтувати поверх ліжка, або над робочим столом офісу. Необхідно також знати, що монтування обігрівача на кронштейнах, що рухаються, обігрівач може бути розташований під такими кутами, щоб не було почуття дискомфорту, також він може бути встановлений на стіні або стелі.

Якщо ви раптом прийняли рішення про установку декількох обігрівачів, то майте зважаючи на наступні правила: усі обігрівачі, що живляться від електромережі, необхідно підключати паралельно; обов’язково потрібно продумати в розподільному щитку окремий автомат для обігрівачів, щоб забезпечити захист від перевантажень.

Тепер декілька слів про процедуру підключення газових інфрачервоних обігрівачів. Залежати монтаж такого устаткування буде від модифікації. Якщо конструкція за формою нагадує ліхтарний стовп, то місткість для газу має бути в обігрівачі безпосередньо. У подібному випадку його потрібно лише періодично перезаправляти. Частенько така модифікація застосовується для обігріву майданчиків для дітей або на верандах. Інші модифікації вимагає під’єднування до газового балона, і така операція повинна виконуватися краще фахівцем.

В даний момент росте попит на інфрачервоні обігрівачі. Це в першу чергу пов’язано з тим, що такий принцип обігріву схожий на природне тепло від променів сонця. Також за допомогою подібних обігрівачів неможливо пересушити повітря, створюючи при цьому дуже комфортні умови. Ще потрібно також відмітити більш високий рівень благонадійності інфрачервоного обігрівача в сенсі пожежної безпеки. Одні тільки мінус полягає в те, що такий метод створення тепла не кожній сім’ї по кишені.

Але той факт, що технології нестримно йдуть вперед, дає можливість припустити, що скоро усі будинки обігріватимуться такими обігрівачами. І наша стаття як вибрати інфрачервоний обігрівач буде вам дуже до речі.  

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *