Навіщо потрібна експертиза товарів?

2834.jpg

Необізнаній людині незалежна товарознавча експертиза різних промислових товарів здається абсолютно непотрібною, але ось тим, кому доводилося стикатися з проблемою неякісних товарів, пояснювати її значення не потрібно. На жаль, нині досить часто має місце продаж магазинами неякісних товарів і при цьому їх співробітники неохоче погоджуються замінити або повернути гроші за неякісний товар: споживачеві ще потрібно довести, що дефект товару виник не з його вини. І тільки незалежна експертиза одягу допоможе встановити, хто ж, насправді, є винуватцем виявленого дефекту. Експерти встановлюють споживчі властивості наданого виробу і встановлюють, чи відповідають вони встановленим стандартам, що діють на даний момент на території країни. Для цього в одязі перевіряється якість тканини і пошиття виробу, надійність рядків і швів, акуратність виконання, посадка виробу на фігурі.

У викладенні, виданому на підставі усіх проведених досліджень, буде вказано, що стало істинною причиною дефекту: неправильна експлуатація або виробничий брак. Якщо робиться експертиза взуття, то перевіряється пара, а не один предмет. Визначається міцність швів, якість шкіри, кріплення набійок і каблука, кріплення до підошви верху заготівлі. Кожен споживач до того ж повинен знати, що незалежна експертиза будь-якого товару проводиться за рахунок виробника або продавця. У тому випадку, коли експертизу замовляє споживач, то він її і оплачує. Якщо виявиться що винні в появі дефектів виробник або продавець – вони повинні відшкодувати збитки покупцеві.

Але якщо при проведенні експертизи з’ясується, що винен в дефекті, що з’явився, покупець, йому доведеться відшкодувати продавцеві або виробникові збитки, що вони зазнали, а так само сплатити витрати, пов’язані зі зберіганням і доставкою товару на експертизу. Іншими словами – усі витрати лягають на того, хто винен у виникненні дефектів. Крім того, під час експертизи може робитися і оцінка товарів, що дозволяє визначити їх вартість. Найчастіше оцінці піддаються хутряні і шкіряні вироби у тому випадку, коли споживач сумнівається не лише в їх якості, але і переконаний, що це підробка, вартість якої сильно завищена. Проведена експертиза допоможе підтвердити або спростувати відповідність хутра тому, який був вказаний в документах виданих продавцем при купівлі товару.

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *