Принципи вентиляції

2067.jpg

Поза всяких сумнівів, будівництво будинку, особливо житла, як і оформлення паю на землю – це дуже відповідальне завдання. Окрім забезпечення міцності і морозостійкості будівлі в цілому, будівельник повинен потурбуватися ще про багато речей. Якість зовнішньої і внутрішньої обробки, система каналізаційних труб, грамотне опалювання усього житла, система подання води, газу і електроенергії і, звичайно ж, облаштування якісної системи вентиляції.

Які загальні принципи вентиляції приміщень?

Чим важлива вентиляція у будівлі? В першу чергу, правильна система вентиляції повинна підтримувати постійний рівень фізико-хімічного стану повітря. Цей рівень залежить від призначення того або іншого приміщення, передбачуваної кількості людей, що знаходяться в нім, його площі, його початкової вологості і безлічі інших чинників. Проте системи вентиляції, в основному, практично ідентичні і чітко обумовлені будівельними нормами і правилами.

Що таке вентиляція повітря?

Передусім – це відкачування відпрацьованого, “старого” повітря за межі будівлі і заміна його свіжим повітрям. При цьому у вентиляційній системі встановлені ті відповідні кожному приміщенню фільтри, термостати, калорифери, рефрижератори, які допомагають підтримати необхідну температуру повітря, необхідну вологість і позбавити його від шкідливих домішок і пилу (особливо остання вимога до вентиляції стосується великих міст з розвиненою промисловістю і величезними автострадами, забитими автотранспортом). Для кожного приміщення з різними цілями експлуатації і індивідуальними особливостями потужність вентиляції і супровідний ефект різняться, проте в цілому процес виникає однаково.

Якщо раніше люди якось обходилися без спеціальних засобів для вентиляції приміщень, то зараз питання стоїть інакше. Або вентиляційна система, або будівля заборонена для експлуатації, роботи і проживання людей.

Види вентиляції

Які ж існують види вентиляції, і якою з них можна користуватися в конкретному випадку? А головне, які загальні принципи вентиляції приміщень?

Найбільш простий вид вентиляції невеликих робочих приміщень – це доступ повітря безпосередньо через повітрозабірник, розташований на зовнішній стороні стіни будівлі. Цей метод дешевий і не вимагає прокладення яких-небудь додаткових комунікацій, що скорочує витрати на матеріали і час установки, проте він має свої мінуси. Головним мінусом є те, що в приміщенні, що вентилюється так само, швидше за все, виникнуть “мертві зони”, в яких циркуляція повітря буде уповільнена або ж буде відсутня зовсім. Якщо в приміщенні працює не дуже багато людей, або воно по розмірах не перевищує середню кімнату в типовій багатоповерхівці, то подібне рішення проблеми цілком допустиме: вентиляції буде цілком достатньо для підтримки життєздатності працівників. Для більших приміщень (заводських або офісних) з великою кількістю працівників подібна система вентиляції, звичайно ж, не підійде. Необхідно розподіляти повітря за усім обсягом робочого простору, інакше хтось насолоджуватиметься свіжим повітрям, а хтось – терпіти духоту і страждати від нестачі кисню.

Вихід є – це так звана канальна вентиляція. В цьому випадку використовується такий же повітрозабірник, як і в попередньому варіанті, тільки повітря з нього потрапляє не відразу в приміщення, а йде по вентиляційному каналу, виходячи з нього за допомогою отворів і відгалужених каналів. Така система вентиляції обійдеться набагато дорожче, проте і буде вона в рази ефективніша. Окрім простого каналу, на таку систему вентиляції можна встановити охолоджувальні або нагрівальні прилади, пилові фільтри і інші додаткові надбудови, необхідні для робіт, вироблюваних в цьому приміщенні. Невеликі житла можуть обслуговуватися за допомогою системи витяжного вентилятора в наявному в приміщенні отворі, що веде до витяжної труби. Відпрацьоване повітря виходить на вулицю, а свіж поступає через прочинену кватирку. Легкий протяг освіжає квартиру буквально за п’ять хвилин. Якщо ж житло досить велике за об’ємом, один вентилятор положення не врятує. Необхідно буде встановлювати повноцінну систему кондиціонування повітря або припливно-витяжний комплекс, що має багато спільного з канальною системою вентиляції.

Тільки якісна система вентиляції, що охоплює усі масштаби приміщення, може дозволити людям, що мешкають в нім, відчувати себе, що називається, у своїй тарілці. Крім того, варто пам’ятати про прогресивний розвиток усіх галузей будівництва, зовнішньої і внутрішньої обробки приміщень. Вентиляцію і її системи розвиток не обійшов стороною – на сучасному ринку кондиціонування повітря і систем повітрообміну в приміщеннях є величезний вибір моделей різноманітних систем, укомплектованих за останнім словом техніки. Найновіші системи вентиляції включають не лише функцію налаштування інтенсивності перегону повітря, але і можливість установки температурного режиму в приміщенні і необхідній вологості повітря. Крім того, зараз входять в моду такі вентиляційні комплекси, які поєднують в собі витяжну і канальну систему. Це так звані системи рекуперації – потоки повітря в ній не зустрічаються і не змішуються, а йдуть у різних напрямах по двох паралельних каналах. Не варто забувати і про різноманітні системи шумопоглинання, оскільки більшість вентиляційних комплексів роблять досить гучні звуки, що заважають спокійній роботі і проведенню часу в приміщенні. Поглинання шуму забезпечується різними способами – від якісної звукоізоляції повітропроводів до використання систем безшумного обертання рухливих деталей.

На сьогодні існує маса можливостей і способів провести у будь-якій будівлі і приміщенні вентиляційну систему. Загальні принципи вентиляції приміщень зовсім нескладні. Повітря дуже важливе для будь-якої людини, тому не варто забувати про необхідність регулярно провітрювати часто використовувані простори. 

вентиляції та її види, розвиток вентиляції

Напишіть відгук

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *